#2 ‘Ze blijven komen’
Allahdad Malwand is arts bij de GGZ in Lelystad en in 1984 voor de communisten gevlucht uit Afghanistan.
De situatie van vluchtelingen in Nederland is actueler en gecompliceerder dan ooit. We vragen hen die hebben meegewerkt aan 50 Ontmoetingen… 10 jaar later en anderen met visie, naar hun mening, analyse en oplossing.
Tekst: Gijs de Swarte
Allahdad Malwand: ‘Ik respecteer wat Govert de Roos in het voorgaande interview zegt. Hij heeft bedenkingen bij de mannelijke vluchtelingen die hier zijn zonder vrouw en kinderen. Het is een logische visie maar wel vanuit de veilige Nederlandse situatie. Ik vluchtte voor de communisten en mijn dagelijkse vraag in de tijd daarvoor was, kom ik nog terug van mijn werk? Lieve mensen, stelt u zich dat even echt voor; wakker worden, opstaan, wat eten, de deur uit… De lijsten van verdwenen vrienden en kennissen zijn lang. De keuze was, hier dood, op de vlucht dood, of een kleine kans ergens in Europa. Alles op alles om te overleven – en zo is het voor de meeste vluchtelingen.
Pijn
‘Bij negentig procent van de mensen die ik heb ontmoet gaat het om een noodsituatie – of het nu oorlogsvluchtelingen of economische vluchtelingen zijn. Tenzij het kort is, om werk of vakantie gaat, verlaat niemand zijn gezin of land zonder dwingende reden. Bewijst het iets? Misschien niet, maar bij beide groepen duurt het niet lang of alles wat ze aan hun eigen land doet denken, doet pijn. Zo werkt het. Overigens ook met veel Nederlanders die volkomen uit vrije wil geëmigreerd zijn. Scheiden doet lijden; een cliché, daarom waarschijnlijk waar… en levensbepalend. Bijna niemand wil hier ook blijven. De oorlogsvluchteling hoopt dat het thuis snel vrede is en dat hij terug kan. De economische vluchteling wil met werken iets zien te sparen zodat hij of zij voor zijn naasten in eigen land kan gaan zorgen.
Hoopvolle vooruitzichten
‘Voor de eerste groep moeten we alles op alles zetten om binnen, twee, drie jaar een eind te maken aan het geweld daar. De tweede groep moeten we een tijdelijke verblijfsvergunning geven. Daarmee geeft Nederland nog geen garantie op een goede afloop maar het is tenminste een beweging in de goede richting. In georganiseerde tijdelijkheid zit toekomst. Het houdt voorlopig namelijk niet op. Teveel landen zijn in oorlog en in teveel landen heeft men geen vooruitzichten. De hoopvolle vooruitzichten in Europa zijn daarentegen overal ter wereld dagelijks op televisie en online te zien. De mensenstromen zullen blijven komen. Dat is de nieuwe werkelijkheid. En dat los je met hard ‘onwelkom’ roepen niet op.’
Allahdad Malwand had voor Open Mind twee keer een ontmoeting met Dieuwertje Blok en Govert de Roos. Allahdad en zijn gezin vluchtten in 1984 uit Afghanistan en kwamen in 1987 in Nederland aan. In de volgende blog #3 kan je lezen wat Dieuwertje Blok vindt van de huidige situatie en reageert zij op de visie van Govert de Roos en Allahdad Malwand.
Meer informatie over 50 ontmoetingen… 10 jaar later: https://www.stichtingopenmind.nl/10-jaar-later/
___________________________________________________
open mind – blog #1 ‘Wees een man!’
Fotograaf Govert de Roos over de vluchtelingencrisis.
De situatie van vluchtelingen in Nederland is actueler en gecompliceerder dan ooit. We vragen hen die hebben meegewerkt aan 50 Ontmoetingen… 10 jaar later en anderen met visie, naar hun mening, analyse en oplossing…
Tekst: Gijs De Swarte.
Govert de Roos: ‘De media de schuld geven wordt nogal eens als een zwaktebod beschouwd maar de media zijn ook onvoorstelbaar goed in beïnvloeding. Aan de ene kant het verschrikkelijke beeld van het verdronken jongetje dat het hart van ieder mens laat bloeden. Aan de andere zie je het aanwakkeren van de angst dat er tussen de vluchtelingen ook terroristen zitten. Om te beginnen vind ik dat je die angst heel serieus moet nemen. Doe je dat niet dan krijg je een kloof tussen overheid en bevolking en daar kan weer misbruik van worden gemaakt. En dan, dan moet je als overheid de durf hebben om keuzen te maken.
Screeningproces
‘Dat screeningproces, ja dat zal ongetwijfeld veel geld en tijd kosten maar het is essentieel. Het kan mij niet diepgravend genoeg. Wie verdient vluchtelingenstatus en wie niet? Je kan mensen niet grofweg indelen, een etiket op het voorhoofd plakken. Individuele gesprekken zijn de enige weg. Als de overheid kan laten zien dat daar volledig op wordt ingezet, dan neemt dat al veel van de onrust weg.
WO 2
‘Niemand… nou laat ik het zo zeggen, ik ken niemand die een gezin voor de deur zal laten staan, dat de – ook voor ons zo zichtbare ellende, is ontvlucht. En als mensen hun kinderen gaan meegeven aan vreemden om hen in ieder geval nog een kans te geven… dan zitten godverdomme in WO 2. Maar… mannen die hun familie in al dat oorlogsgeweld achterlaten komen op mij niet geloofwaardig over. Ik ben ook vader. Ik heb twee dochters en een zoon. Ik zou dat niet kunnen. Kom op, verzorg je gezin. Wees een man. Die mannen, daar klopt iets niet aan. En volgens mij zit daar ook de aanjager van de angst. Daar ligt de grens, wat mij betreft. Dat moet zwaar onderzocht worden.’
Govert de Roos had samen met Dieuwertje Blok voor Open Mind twee keer een ontmoeting met arts Allahdad. Allahdad Malwand en zijn gezin vluchtten in 1984 uit Afghanistan en kwamen in 1987 in Nederland aan. In de volgende blog #2 kan je lezen wat Allahdad Malwand vindt van de huidige situatie en reageert hij op de visie van Govert de Roos.
Meer informatie over 50 ontmoetingen… 10 jaar later: https://www.stichtingopenmind.nl/10-jaar-later/
____________________________________________________
No comments